Dostupni linkovi

Marty: "Nisam rekao da je Thaci direktno umiješan"


Izvjestilac Vijeća Evrope za Kosovo Dick Marty negirao je da je u svom izvještaju naveo da je premijer Kosova Hashim Thaci direktno umiješan u trgovinu organima, već da su osobe iz Thacijevog bliskog okruženja imale veze s tim i da je teško zamisliti da on nije znao za to.

- Ako moj izvještaj pažljivo čitate nigdje ne kažem da je gospodin Thaci direktno bio umiješan u trgovinu organima, ali kažem da osobe iz njegovog jako bliskog okruženja imaju veze s tim. Da je teško zamisliti da on nikada nije čuo o tome, rekao je Marty u intervjuu švicarskoj internetskoj stranici Albinfo.ch.

Istakavši kako se mora reći da je Thaci imao značajnu odgovornost unutar OVK-a i unutar te grupe, Marty je kazao da, "međutim, teško mogu zamisliti da je gospodin Thaci lično učestvovao u uzimanju organa".

- Ponavljam, iako se svi fokusiraju na oduzimanje organa, da je istina da postoji stotine osoba kojima je svaki trag izgubljen, i da indicije, koje su danas potvrđene od EULEX-a, ukazuju na to da su nestali u pravcu Albanije. Među njima nisu samo Srbi, već i Kosovski Albanci, rekao je Marty u intervjuu, čije je dijelove prenijela i Radio-televizija Kosova.
XS
SM
MD
LG