Dostupni linkovi

Suđenje švajcarskom bankaru koji je odavao tajne Vikiliksu


Švajcarski bankar Rudolf Elmer, koji tvrdi da je Vikiliksu dao podatke o bogatašima koji izbegavaju plaćanje poreza, danas ide pred sud u Cirihu, a optužen je za iznudu i kršenje strogih domaćih zakona o tajnosti bankarskog poslovanja, javlja agencija Asošijeted pres (AP).

Kako kažu tužioci, Elmer je ukrao podatke o klijentima banke Julijus Baer, u kojoj je prethodno dobio otkaz, a potom je od nje i njenih rukovodilaca pokušao da iznudi novac.

Prema saopštenju tužilaštva u Cirihu, do kojeg je došla agencija AP, Elmer je takođe poreskim vlastima i medijima nezakonito odavao podatke o of-šor klijentima banke Julijus Baer.

Dok banka tvrdi da je žrtva osvete nezadovoljnog bivšeg službenika, Elmer kaže da mu je namjera bila da raskrinka rašireni sistem poreske evazije koji koriste bogati poslovni ljudi i političari.

Elmer je bio u egzilu na Mauricijusu, a prije tri dana je rekao listu Obzerver da će dva dana pred suđenje, to jest 17. januara, predati Vikiliksu detalje o of-šor bankarskim računima 2.000 pojedinaca i kompanija najvišeg ranga.
XS
SM
MD
LG