Dostupni linkovi

Marti: Nisam tvrdio da je Tači trgovao ljudskim organima


Izvjestilac Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Dik Marti izjavio je u utorak uveče da u izvještaju o trgovini ljudskim organima tokom rata za Kosovo 1999, ne tvrdi da je u tome učestvovao premijer Kosova Hašim Tači.

"Ako pažljivo pročitate izvještaj, ja nigdje decidno ne kažem da je gospodin Tači direktno učestvovao u trgovini organima, ali kažem da su u tome učestvovali ljudi vrlo bliski gospodinu Tačiju. Teško je povjerovati da on nikada nije čuo za to. Za razliku od gospođe Karle del Ponte, ja preciziram mnoge aspekte. Ja ne govorim o stotinama nezakonitih transplatacija, govorim o nekoliko slučajeva", kazao je Marti u eksluzivnom interviju za radio-televiziju Kosova (RTK).

Marti je rekao da se ne može govoriti o istrazi trgovine ljudskim organima koju su proveli Tribunal u Hagu i Euleks, i ukazuje da nigdje u njegovom izvještaju, ako se pažljivo pročita, nije za to djelo kriminalizovana cijela Oslobodilačka vojska Kosova.

"Međutim, prema mom mišljenju, bilo je zlouporebe i zločina koji su izvršeni od strane nekih grupa koje, po mom mišljenju, treba da budu predmet istrage", kazao je Marti.

On je odbacio izjave nekih zvaničnika pravosuđa u Srbiji da su osnov za njegov izvještaj bili istraga i informacije iz tužilaštva i državnih organa Srbije.
XS
SM
MD
LG