Dostupni linkovi

Prvo Srbin pa onda čovjek?


Nadgrobni spomenik Admire Ismić i Boška Brkića
Nadgrobni spomenik Admire Ismić i Boška Brkića

Prvo Srbin, pa onda čovjek?

Piše mi jedan poznanik, Mostarac, iz dalekih Sjedinjenih država da je bio poodavno na nekom predizbornom skupu na sveučilištu zvanom Calvin College, govorio je i nedavno preminuli Richard Holbrook. Moj je poznanik pitao slavnog diplomatu da li je tačno da su vršili pritisak na Izetbegovića da prihvati Dayton. Dobio je potvrdan odgovor i uzvratno pitanje:

¨Odakle ste Vi?¨
¨Iz Mostara.¨
¨S koje strane rijeke?¨

Ljutit što opet, nakon što je pobjegao od podjela takve vrste gdje se mora najprije definirati po naciji, a tek onda po znanju, moj je poznanik odgovorio:

¨Zavisi da li gledate uzvodno ili nizvodno!¨

Meni se, takodjer, a vjerujem i čitaocima, stalno dogadja da gdje god odem i pričam o ex-YU, uvijek moj sugovornik želi najprije da sazna šta sam ja po nacionalnosti. Kao da po tome procjenjuju jesam li u pravu ili krivu, kao da je za činjenice važnije ko ih izgovara.

Milorad Živković, prilikom posjete radiju Slobodna Evropa, februar 2010

Čitam u jučerašnjem izvještaju našeg radija šta je izjavio Milorad Živković, donedavno prvi čovjek zastupničkog Doma parlamenta BiH: „Ovu BiH čine Srbi, Hrvati i Bošnjaci, a zatim idu građani. Svi oni koji smatraju da su građani, oni koji trebaju da budu prije tri konstitutivna naroda, očigledno da imaju problem u BiH da i ostale ubijede da je ovo pretežno ili većinski građanska zemlja.“


Živković je po profesiji ljekar. Da li to znači da ljekari liječe Bošnjake, Hrvate i Srbe, a ne ljude? Da li se žene i radjaju djecu muškarci i žene ili pak samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi?

Nije, nažalost, Milorad Živković, jedini koji pripadnost naciji postavlja na pijedestal iznad ljudskog, za sve te ljude ne postoji ¨homo sapiens¨ kao što govori čitava ljudska civilizacija nego, bože moj, važnije je kojem stadu pripadamo.

Jeste najvažnije ako se hoće manipulirati i ostajati na vlasti. I sve je manje manipulacije na medjunacionalnoj relaciji, a sve više unutar jedne nacije. Jer, nisi Hrvat ako pripadaš SDP-u, nisi Srbin ako nisi za Dodika? I ne samo to nego sad se već počinju birati i predstavnici drugih naroda pa Milorad Dodik prijeti ukidanjem Doma naroda u RS ako se ne izaberu Bošnjaci koji se njemu dopadaju. Ne oni Bošnjaci koje žele Bošnjaci nego oni koje želi Dodik.

Stavljanje nacionalnog iznad gradjanskog omogućava i totalno neodgovorno ponašanje političara. Oni idu na jedan sastanak a ne odu na drugi, danas zauzimaju jedan stav, sutra drugi – i za sve to odgovaraju sami sebi! Jer oni kontroliraju svoje nacionalno stado.

Milorad Dodik

Može se to meni dopadati ili ne, može se to Dodiku dopadati ili ne, ali u poziciji predsjednika RS on je I MOJ predstavnik, iako sam iz Federacije. Ako je I MOJ tada mora uvažavati šta ja mislim. Ako nije ili ne želi biti i moj, tada ne može biti ni predsjednik RS. To isto naravno važi i za sve druge.

Kako će te vi gospodo kojima je nacija tobož važnija od svega podijeliti grob Admire Ismić i Boška Brkića čija je nadgrobni spomenik dio naslova ovog teksta? Ili za to niko i ne haje jer niti je on bio ¨dobar¨ Srbina niti je ona bila ¨dobra¨ Bošnjakinja. I može biti, sačuvaj bože, da im to nije ni bilo važno.

Sve dok ta logika dominacije etničkog nad gradjanskim postoji na vlasti posve je nerealno očekivati bilo kakvo stvarno pomirenje i bilo kakav napredak.

Zato ta logika i dominira jer njeni autori i ne žele pomirenje.

Ne mire se Bošnjaci, Hrvati i Srbi – nego ljudi.

XS
SM
MD
LG