Dostupni linkovi

Times: Palmea ubile jugoslavenske tajne službe


Londonski list "Times" danas prenosi najnovije dokaze koji sugeriraju da je ubojstvo bivšeg švedskog premijera Olafa Palmea izvršila UDBA.

Ubojstvo 1986. godine u samom centru Stockholma, šokiralo je Evropu.

Sada, četvrt vijeka kasnije, pojavili su se dokazi koji bi mogli pomoći u rješavanju misterije vezane za izvršioca tog ubojstva.

Prema navodima istrage provedene u Njemačkoj, ubicu su platile jugoslovenske tajne službe. Njemci vjeruju, piše dalje "Times", da je Vinko Sindičić, bivši plaćeni ubojca koji je 1988. godine u Škotskoj osuđen na 15 godina zatvora za pokušaj ubojstva jednog utjecajnog hrvatskog nacionaliste, iznio neke ključne detalje u vezi sa atentatom na švedskog premijera.

Magazin "Focus" tvrdi da je Olafa Palmea ubila srpska tajna služba, te da je istovremeno planirala da krivicu prenese na desničarske hrvatske separatiste, koji su jugoslovenskom vođstvu bili trn u oku i da ih na taj način diskredituje u očima svjetske javnosti.

Sindičić, koji je njemačkim tužiocima već pomogao da se u Munchenu osudi ubojica jednog hrvatskog direktora naftne kompanije, tvrdi da je Palmea ubio Ivo D., koji je u to vrijeme živio u Hamburgu, a sada je umirovljenik u Zagrebu.
XS
SM
MD
LG