Dostupni linkovi

Nema istrage protiv Gotovine u BiH


Tužiteljstvo BiH ne vodi nikakvu istragu protiv hrvatskog generala Ante Gotovine, što je, kako smatraju stručnjaci, ali i političari iz Republike Srpske , uobičajena vijest kada je riječ o ratnim zločinima nad Srbima, pišu "Nezavisne novine".

Iz Tužiteljstva BiH su saopćili da imaju određene predmete koji se odnose na događaje iz 1995. godine, operacije "Južni potez", "Skok" i "Maestral", u kojima su prijavljene osobe bili oficiri Hrvatske vojske, uz obrazloženje da ne mogu govoriti o imenima optuženih i o detaljima istrage.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka su potvrdili da su u suradnji sa Tužiteljstvom u Banjaluci proslijedili nekoliko izvješća vezanih za događaje od 1992. do 1995. na području Livna i Kupresa, ali da nema informacija o daljim istragama.

Pripadnik mirovne misije UN u bivšoj Jugoslaviji Stefan van Zanten optužio je Gotovinu da je 1992. godine komandovao u BiH na područjima Livna i Kupresa, gdje su srpski civili zlostavljani i deportirani.

Između ostalih, taj predmet tretira ratne zločine u Mrkonjić Gradu, kao i neke predmete za 1992. godinu, uglavnom za područje Posavine.
XS
SM
MD
LG