Dostupni linkovi

Đelić u EP: Srbija za istorijski kompromis s Albancima


Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić izjavio je u ponedeljak u Strazburu da Srbija spremno očekuje početak složenog dijaloga Beograda i Prištine, ali da Srbija neće nikada priznati jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova.

Đelić je, u izlaganju u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, istakao spremnost Beograda da radi s Prištinom i evropskim partnerima kako bi se postigao "istorijski kompromis s Albancima na Kosovu koji bi omogućio evropsku budućnost za sve građane Zapadnog Balkana".

Đelić je podvukao da je "Srbija spremna da razgovara sa svim legitimnim predstavnicima Prištine kao učesnicima u predstojećem dijalogu".

"To je naš stav, bez obzira na mogući dalji razvoj u Savetu Evrope ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji ili jurisdikciji", objasnio je Đelić.

On je istakao da će Beograd tokom predstojećeg dijaloga s Prištinom potruditi da reši nekoliko otvorenih pitanja vezanih za regionalnu saradnju, kao što su carinski pečati Kosova i predstavljanje na regionalnim forumima.

"Nije nam ni namera ni interes da isključimo Kosovo iz trgovinskih odnosa ili regionalne saradnje. Međutim, rešenja koja impliciraju direktno ili indirektno priznanje Kosova, ostaju neprihvatljiva za Srbiju", rekao je Đelić.
XS
SM
MD
LG