Dostupni linkovi

Medvedev: Neophodno da Rusija ratificira start


Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je kako je neophodno da Rusija sa SAD-om završi proces ratifikacije Sporazuma o smanjenju nuklearnog arsenala (START).

"Amerikanci su učinili to što su obećali, uz izvjesne nijanse, ali su ratificirali sporazum. Sada je na nas red i smatram da će takva odluka biti donesena", istaknuo je Medvedev, prenosi Itar-Tass.

Ruska Duma je prije nekoliko dana, na drugom zasjedanju o nacrtu zakona o ratifikaciji novog START usvojila amandmane koji u suštini predstavljaju skup uvjeta, primjedbi i interpretacija ruske strane kao odgovor na rezoluciju američkog Kongresa.
Time se preciziraju uvjeti na temelju kojih treba biti ratificiran novi sporazum, o kojem su dogovor postigli predsjednici Rusije i SAD-a, Dmitrij Medvedev i Barack Obama, punomoći ruskog rukovodstva i oba doma skupštine, kao i situacije u kojima bi Rusiju mogle potaknuti na izlazak iz sporazuma.

Kako je rekao predsjednik Odbora Dume za međunarodne odnose Konstantin Kosačov, Rusija će istupiti iz novog sporazuma ukoliko SAD i NATO i druge države saveznice SAD-a budu razrađivale sustav proturaketne obrane koji bi mogao predstavljati opasnost po nacionalnu sigurnost Rusije ili smanjiti djelotvornost ruskog nuklearnog oružja.

Medvedev i Obama su dogovor o smanjenju nuklearnih bojevih glava za 30 posto postigli u Pragu, aprila prošle godine.
XS
SM
MD
LG