Dostupni linkovi

Bošnjaković: Dorh analizira spis u slučaju Purda


Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas da državno odvjetništvo još analizira spis u slučaju hrvatskog branitelja Tomislava Purde, uhapšena 5. janura pri ulasku u BiH na temelju srbijanske potjernice, te da će, kad dobiju njihovu odluku, o tome saopštenjem obavijestiti javnost.

Državno odvjetništvo RH je krajem prošle sedmice primilo kopiju spisa u kojem je Purda optužen za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika koji mu je dostavljen putem hrvatske ambasade u Srbiji, a dan prije, 13. januara , srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako će, ne zatraži li Hrvatska od BiH izručenje Purde u idućih 10 dana, to učiniti Srbija.

Upitan nakon okruglog stola o nacrtu prijedloga novoga kaznenog zakona hoće li Hrvatska zatražiti izručenje do 23.januara ili u roku 40 dana koliko može trajati ekstradicijski pritvor, ministar je rekao: "Vrlo vjerojatno. Mora biti do tog datuma."

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, koje je odlukom glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića određeno za postupanje, potvrdilo je danas da je od DORH-a zaprimilo spis o Purdi te istaklo da je predmet prioritetan jer se osumnjičenik nalazi u ekstradicijskom zatvoru u Zenici.
XS
SM
MD
LG