Dostupni linkovi

Tri izraelska ministra ponijela ostavke


Tri izraelska ministra iz Laburističke stranke podnijela su u ponedjeljak ostavke, nakon što je ministar obrane Ehud Barak, dosadašnji vođa te stranke, najavio da napušta i da će oformiti novu centristička frakciju.

Ministar socijalne službe Isac Herzog, podnoseći prvi ostavku, izrazio je nadu da će i dva preostala ministra iz Laburističke stranke lijevog centra slijediti njegov put uskoro i također dati ostavke.

Ministar za manjine Abishay Braverman i ministar industrije trgovine i rada Benjamin Ben-Eliezer učinili su to nekoliko sati kasnije. Barakova nova frakcija će ostati u vladi, što znači da ovi potezi jačaju desničarsku koaliciju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, navode poznavaoci prilika.

Napetost u Laburističkoj stranci, koja je bila ključna članica vladajuće koalicije, traje već mjesecima. S Barakom je otišlo još četvero zastupnika od kojih je jedan Matan Vilnai, Barakov zamjenik na funkciji ministra obrane.

Otkako su prije tri mjeseca mirovni pregovori s Palestincima zapali u ćorsokak sve više laburista je pozivalo Baraka da se zbog toga povuče iz vlade, što je on odbijao.
XS
SM
MD
LG