Dostupni linkovi

Afera Spice: odbijeni zahtjevi odbrane


Optužno vijeće koje razmatra osnovanost optužnice u aferi Spice, u kojoj je osmoro ljudi optuženo da su Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna, danas je odbilo zahtjeve odbrana da se iz spisa izdvoje dokazi za koje smatraju da su nezakoniti.

Na prošlosedmičnom prvom ročištu vijeća obrana je, među ostalim, tražila da se iz spisa, s više od 40 hiljada stranica, kao nezakonito izbaci knjigovodstveno-financijsko vještačenje na kojemu je temeljena optužnica. Advokati smatraju i da je USKOK povrijedio prava optuženika te da prije uključenja bivšeg potpredsjednika Vlade Hrvatske, Damira Polančeca u ovaj slučaj nije ni trebao biti nadležan za istraživanje navodnih nezakonitosti u Podravki.

USKOK za 400 miliona teške nezakonitosti na štetu Podravke tereti bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića, kao i Darka Marinca.

Nakon današnjeg ročišta, zatvorenog za javnost, optužno vijeće bi trebalo odlučiti i o osnovanosti USKOK-ove optužnice koju treba potvrditi, odbaciti ili je tužiteljstvu vratiti na doradu.
XS
SM
MD
LG