Dostupni linkovi

Izetbegović:Đukanović korektniji od većine lidera Srbije


Položaj Bošnjaka u Crnoj Gori se popravlja, ali je za njihovu punu ravnopravnost u bitnim segmetnima društva potrebna podrška države i većinske zajednice, izjavio je Bakir Izetbegović, bošnjački predstavnik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je u razgovoru za podgoričke „Vijesti“ ocijenio da su odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine korektni, ali da treba raditi na jačanju političkih i kulturnih veza dviju zemalja.On je istskao da očekuje od Crne Gore do kraja istraži slučajeve deportacije bosanskih izbjeglica 1992. godine kao i progon Bošnjaka iz pljevaljske Bukovice.

“Milo Đukanović je mogao biti jasniji u ograđivanju od ratnog dijela svoje političke karijere, ali poduzeo je istrage u slučajevima Bukovice i deportacije Bošnjaka. Činjenica je da je prednjačio i u popravljanju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i imao korektniji odnos od većine lidera iz Srbije, i naročito od lidera bosanskih Srba“, kazao je Izetbegović.

Ocijenio da je Crna Gora imala rukovodstvo koje je smoglo snage da se okrene budućnosti, Evropskoj uniji, duhu civilizovane evropske zajednice.
XS
SM
MD
LG