Dostupni linkovi

Naftna industrija vrši pritisak na Obamu


Naftna industija SAD vrši prtisak na administraciju predsjednika Baraka Obame da preispita odluku o ograničavanju novih bušotina kraj američke obale, donijetu poslije
proslogodišnjeg katastrofalnog izlivanja petroleja u Meksičkom zalivu.

Prema novoj studiji Američkog petrolejskog instituta - najvećeg udruženja američkih naftaša - potraznja za naftom u SAD će do 2035. godine porasti za 50 odsto. Bez novih podmorskih bušotina, kaže institut, američka zavisnost od uvozne nafte će rasti.

Predsjednik instituta Džek Džerard kaže da je rešenje u povećanju broja podmorskih bušotina, navodi danas radio Glas Amerike.

"Narednih godina imaćemo priliku da postanemo značajan motor privrednog oporavka. Naftaški poslovi su traženi i dobro se plaćaju, pa je samo politička volja potrebna za otvaranje tih mogućnosti", rekao je Džerard.

On dodaje da bi otvaranje sada zabranjenih područja za bušenje stvorilo čak 500.000 radnih mesta, a 150 milijardi dolara bi se slilo u državnu kasu. Džerard je zato pozvao Kongres da prevaziđe političke podjele i dozvoli bušenja u Meksičkom zalivu, kraj istočne obale i u dijelovima Aljaske.
XS
SM
MD
LG