Dostupni linkovi

Odbrana Gotovine negira tvrdnje holandskog mirovnjaka


Odbrana haškog optuženika hrvatskog generala Ante Gotovine odbacila je optužbe jednog holandskog pripadnika misije UN da je on 1992. komandovao područjem u Bosni i Hercegovini na kojem su zlostavljani i proterivani srpski civili.

Njegov advokat Luka Mišetić ocenio je sinoć za Novu TV da je reč o "blaćenju i klevetama".

Prema navodima Nove TV, kao pripadnik mirovne misije UN 1992. Stevan van Zanten (52) boravio je u BiH, na području tzv. SAO Krajine, a o preživljenoj traumi svedočio je u prilogu nedeljnog magazina holandske državne televizije koji za njih priprema produkcijska kuća NCRV.

Van Zanten je naveo da je 19 godina kasnije oboleo od PTSP-a, kao i da se dobro seća ubistava, mučenja, premlaćivanja u logorima smrti i deportacije srpskih civila. U prilogu je rekao i da je Gotovina komandovao nekim mestima, kroz koja je on sam prošao.

"Ne znam da li je on sve pomešao, ali ako je tamo bio, onda je to doživeo od bosanskih Srba, a ne od Hrvata. Nema šanse da se išta loše dogodilo na teritoriji BiH u zoni gde je Gotovina bio komandant Hrvatskog veća odbrane Livno 1992", rekao je Mišetić.

U prilogu holandske televizije, Gotovininoj odbrani je sporno i objavljivanje kadrova srpskih logora Omarska i Manjača, navodi Nova TV.

Odbrana Ante Gotovine, koji u Hagu čeka presudu za ratne zločine tokom i nakon akcije Oluja 1995. u Krajini, još nije odlučila hoće li zbog svedočanstva bivšeg pripadnika misije UN tužiti holandsku televiziju.
XS
SM
MD
LG