Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbrana Gotovine negira tvrdnje holandskog mirovnjaka


Odbrana haškog optuženika hrvatskog generala Ante Gotovine odbacila je optužbe jednog holandskog pripadnika misije UN da je on 1992. komandovao područjem u Bosni i Hercegovini na kojem su zlostavljani i proterivani srpski civili.

Njegov advokat Luka Mišetić ocenio je sinoć za Novu TV da je reč o "blaćenju i klevetama".

Prema navodima Nove TV, kao pripadnik mirovne misije UN 1992. Stevan van Zanten (52) boravio je u BiH, na području tzv. SAO Krajine, a o preživljenoj traumi svedočio je u prilogu nedeljnog magazina holandske državne televizije koji za njih priprema produkcijska kuća NCRV.

Van Zanten je naveo da je 19 godina kasnije oboleo od PTSP-a, kao i da se dobro seća ubistava, mučenja, premlaćivanja u logorima smrti i deportacije srpskih civila. U prilogu je rekao i da je Gotovina komandovao nekim mestima, kroz koja je on sam prošao.

"Ne znam da li je on sve pomešao, ali ako je tamo bio, onda je to doživeo od bosanskih Srba, a ne od Hrvata. Nema šanse da se išta loše dogodilo na teritoriji BiH u zoni gde je Gotovina bio komandant Hrvatskog veća odbrane Livno 1992", rekao je Mišetić.

U prilogu holandske televizije, Gotovininoj odbrani je sporno i objavljivanje kadrova srpskih logora Omarska i Manjača, navodi Nova TV.

Odbrana Ante Gotovine, koji u Hagu čeka presudu za ratne zločine tokom i nakon akcije Oluja 1995. u Krajini, još nije odlučila hoće li zbog svedočanstva bivšeg pripadnika misije UN tužiti holandsku televiziju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG