Dostupni linkovi

Sanaderova žalba vjerojatno će biti odbijena


Viši sud u Linzu najvjerojatnije će odbiti žalbu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera na pritvor u Salzburgu, rekla je za subotnje izdanje bečkog dnevnika Die Pressea državna odvjetnica u Salzburgu Christina Chalupsky.

"Pretpostavljam da će Viši zemaljski sud u Linzu odbaciti Sanaderovu žalbu na odluku o ostanku u pritvoru", izjavila je za list šefica državnog tužiteljstva u Salzburgu. Chalupsky očekuje da će Viši zemaljski sud u Linzu donijeti odluku o tome za za deset do 14 dana.

Die Presse piše kako nije za pretpostaviti da će Austrija pustiti Sanadera na slobodu, jer ga hrvatske vlasti terete za djela za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Sanader je podnio žalbu na svoj pritvor u Salzburgu Višem zemaljskom sudu u Linzu, javila je u četvrtak austrijska novinaska agencija APA.

Žalba će automatski produžiti Sanaderov ekstradicijski pritvor za još jedan mjesec, rekao je njegov austrijski branitelj, bečki odvjetnik Werner Suppan.

"Gospodin Sanader želi postupak za izručenje čekati na slobodi", rekao je odvjetnik, dodavši kako je žalba podnesena 30. prosinca. Po njegovu mišljenju ne postoji opasnost od bijega ni prikrivanja dokaza. Na temelju automatskog produljenja pritvora, otpada ročište o pritvoru zakazano za 27. siječnja", rekao je odvjetnik.

Suppan je kazao kako Sanaderovi hrvatski branitelji još nemaju uvid u dokumente, te da se zbog toga bivši premijer nije složio s pojednostavljenim postupkom za izručenje Hrvatskoj.

Bivši hrvatski premijer u ekstradicijskom je pritvoru u Austriji od uhićenja 10. prosinca zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u umiješanost u korupciju.
XS
SM
MD
LG