Dostupni linkovi

Rusija: Uhapšeni članovi međunarodne kriminalne grupe


Ruska policija uhapsila je članove međunarodne kriminalne grupe koja se bavila trgovinom ljudima i koja je stotine mladih žena natjerala da se bave prostitucijom u zapadnoj Evropi i Aziji obećavajući im laku zaradu.

Policija na ruskom dalekom istoku najavila je optužnice protiv tri osobe zbog trgovine ljudima, nakon istrage grčke policije. Oni su članovi velike bande koju čine ruski i grčki državljani.

Ruska istraga uslijedila je nakon što je grčka policija saopštila početkom decembra da je uhapsila 177 članova međunarodne grupe koja se bavila trafikingom, koja je većinu svojih "radnica" dovozila iz Rusije i drugih zemalja istočne Evrope.

Oko 50 žrtava pristalo je da svjedoči. Neke od tih žena su još uvijek u inostranstvu, ali većina drugih žena neće da svjedoče.

"Dvije osobe koje su regrutovale žene uhapšene su u Kabarovsku, gradu u blizini kineske granice južno do grada Komsomolsk na Amuru", rekao je portparol lokalne istražne komisije pri ruskom tužilaštvu, Ilja Gudkov.

U gradu Amursk, 300 kilometara sjeverno od Kabarovska, tužioci su otvorili istragu protiv druge regrutne agencije koja je svoje žrtve slala u Grčku, Japan i Kinu.
XS
SM
MD
LG