Dostupni linkovi

Zvaničnici SAD i svijeta oprostili se od Holbrookea


Američki predsjednik Barack Obama, Bill i Hillary Clinton, generalni sekretar UN-a Kofi Annan, strani državnici i diplomate, članovi porodice, prijatelji i kolege, oprostili su se u petak na komemoraciji u Washingtonu od velikana američke diplomatije Richarda Holbrookea.

Komemorativnom skupu u Kennedy centru prisustvovali su i pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili te 20 ministara vanjskih poslova i 125 diplomatskih zvaničnika.

Obama je u prigodnom govoru rekao da je Holbrooke vodio "izvanredan život, služeći svojoj zemlji sve do zadnjih trenutaka". Za njegovu diplomatsku karijeru rekao je da predstavlja kroniku američke vanjske politike i primjer američkog vodstva u svijetu.

Holbrooke je u službu State Departmenta stupio 1962. kao mladi diplomata u Južnom Vijetnamu, učestvovao je u pregovorima o okončanju Vijetnamskog rata, u normalizaciji odnosa s Kinom, služio kao ambasador u novoujedinjenoj Njemačkoj, posredovao u uspostavi mira u BiH i na Kosovu, radio kao ambasador SAD-a u UN-u i na kraju bio Obamin posebni izaslasnik za Afganistan i Pakistan.

Obama je objavio stvaranje posebne nagrade za izvrsnost u američkoj diplomaciji koja će nositi Holbrookeovo ime.
XS
SM
MD
LG