Dostupni linkovi

Božje sluge se ne boje boga!


Božje sluge se ne boje boga!

Kad god udjem u crkvu, osjećam se kao da nekom zauzimam mjesto. Iako u prvim redovima često vidim one koji su bili sa mnom na sastancima Saveza komunista, još uvijek mislim da je u crkvi mjesto pravim vjernicima, a ne onima koji su molitvu crvenoj partijskoj knjižici zamijenili klečanjem.

Kad ovih i ne samo ovih dana čitam kako božji poslenici muljaju sopstvene vjernike to me podsjeća baš na SKJ koji je takodjer prevario svoje najvjernije.

Prvo su došli popovi, pa lopovi, pa topovi – pjevao je Djordje Balašević. Topovi su utihnuli, lopovi i popovi su još uvijek tu.

Amfilohije na Cetinju, 06-01-2011

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović uputio je sinoć na proslavi pravoslavne Nove godine ponovo riječi mržnje tvrdeći da crnogorski jezik i nacija ne postoje. Neki je dan prilikom nalaganja badnjaka bacio anatemu na sve koji se zalažu za uklanjanje nelegalno postavljene metalne crkve na Rumiji. "Ko sruši taj hram bog ga srušio i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio", rekao je Amfilohije. Svojevremeno je majku optuženog Radovana Karadžića proglasio ¨majkom Jugovića¨, onima koji su se zalagali za neovisnost Crne Gore je poručio: "I neka paganskog cara Dukljanina svaki Crnogorac prikuje čekićem za Vezirov most", na grobu ubijenog Zorana Djindjića je održao govor od koga su se ogradile i vlada i obitelj ubijenog, u povodu Parade ponosa održane u Beogradu Amfilohije nije birao riječi. "Kakva je smrad otrovao i zagadio prestoni grad Beograd. Otrov strašniji od onog uranijuma koji su ostavile bombe NATO pakta."

Amfilohije je mrzitelj svega postojećeg osim sprskog i osim - svoje imovine. On i njegova crkva pune džepove prihodima od kafana, restorana, duhovnih centara, hotela i turističkih agencija u vlasništvu, pa čak grade i stanove na prodaju. Iguman manastira Ostrog Jovan Purić kaže da, samo od prodaje svijeća, ikona, brojanica i priloga vjernika, godišnje Srpska pravoslavna crkva zaradi oko 600 hiljada eura. Drugih 600.000 je došlo od izdavanja u zakup zemlje porodici srpskog tajkuna Miroslava Miškovića.

Isto se može reći i za mostarskog vladiku Grigorija kojem su puna usta brige za srpstvo dok puni džepove prihodima sa imanja, vinograda i nekretnina.

Reis-ul-Ulema Mustafa Ceric

Efendija Cerić brine brigu o Bošnjacima ali mu je i ime i djelo vezano za najmanje tri afere – nelegalno otimanje kuće u Sarajevu, gradnju nove zgrade Rijaseta sa tajkunom Radnončićem, a Sarajevo se još trese od smijeha kad su navodno nepoznati, nikad pronadjeni, lopovi ušli u rijaset i odnijeli kasu i sve novce u kasi.

O Hrvatima i njihovoj sudbini se brine katolička crkva kojoj više nije dovoljno da definira pravovjerne nego sad definira i nevjernike!

Svećenik Andro Ursić, kaže da je ¨gay udrugama je mjesto u Dolini gubavaca!¨ Katolički tjednk ¨Glas koncila¨, u broju od 9-og siječnja objavljuje popis kandidata za titulu kršitelja osnovnih vjerskih prava pa su na popisu 7 književnika i novinara (koji su ukupno objavili 72 knjige, visoko vrednovane od publike i kritike, a neke i prevedene na strane jezike) i dvojica političara. Detalje možete naći u kolumni moja kolegice Ines Šaškor.


Miljenko Jergovic, jedna od ¨nevjernika¨

Katolička se crkva u Hrvatskoj zdušno upinjala da Josipović izgubi predsjedničku trku ¨jer nije vjernik¨, a zvanično ga glasilo katoličke crkve proglašava – nelegitimnim predsjednikom! Islamska zajednica napada Bošnjake koji su glasali za SDP i njeni predstavnici govore kako ¨moj Bošnjo ne vidi kuda srlja¨.

S kojim pravom? Da nije možda bog svećenicima došapnuo da su milijun i 300 tisuća hrvatskih glasača u krivu kad su izabrali Josipovića ili je Alah zakazao da prišapnuo glasačima u BiH pogrešno ime stranke kad su glasali za SDP?

Za katoličku je crkvu uhićenje Ive Sanadera i Tomislava Merčepa „odvraćanje pozornosti javnosti od životnih pitanja“!? Sjećam se da nam je i SKJ na svakojake optužbe govorio da se želi od nečega odvratiti pozornost! Šta je važnije, gospodo iz katoličke crkve, to što neko, možda, želi odvratiti pažnju od nečega ili to da li je bivši premijer pokrao sve šta se pokrasti može pa i više od toga!

Imovina komunističkih lidera je dječja igra naspram imovine mitropolita Amfilohija, vladike Grigorija ili reus-ul-uleme Cerića. Najvažniji vjernici i njihovi sljedbenici su pokrali neuporedivo više neko lideri SKJ i njihovi sljedbenici. Ono što su nekad bile afere poput vikendica u Neumu danas su zamkovi u zemlji, a kuće i stanovi u inozemstvu.

Političari se nalaze sa čelnicima vjerskih zajednica, održavaju tajne sastanke, rade ono što se nekada zvalo konspiracija. I tu se lako dogovore da je Alahu alahovo, bogu božje, njima šta su jamili, a nama šta ostane.

A ne ostade – ništa, jer ovi novi lažu bolje i kradu više.

XS
SM
MD
LG