Dostupni linkovi

Gejts: Šestostrani razgovori još mogući



Američki ministar odbrane Robert Gejts rekao je danas da su razgovori o denuklearizaciji još mogući, ali samo u slučaju da Severna Koreja prestane sa "opasnim provokacijama" i iskaže dobru volju.

Gejts, koji je u Seulu na kraju svoje azijske turneje, smatra da taj proces mora početi razgovorom između dve Koreje, uprkos porastu tenzija izazvanog severnokorejskim artiljerijskim napadom na južnokorejsko ostrvu u novembru.

SAD i Južna Koreja optužuju Pjongjang i za torpedni napad na južnokorejski vojni brod u martu prošle godine pri čemu je poginulo 46 mornara. Pjongjang negira ove optužbe.

Pjongjang je nedavno promenio ponašanje i načinio nekoliko mirovnih poteza, koje je Seul odbacio, i južnokorejski ministar Kim Kvan Džinom odbrane izrazio je očekivanje da će tokom ove godine biti još provokacija Sjeverne Koreje i na koje se mora "snažno odgovoriti".

Pjongjang je, uz određene uslove, izrazio želju za povratak u šestostrane pregovore u kojima pored dje Koreje učestvuju SAD, Rusija, Kina i Japan.

Severna Koreja želi da UN ukine sankcije i da se SAD obavežu na razgovore za formalni mirovni sporazum.
XS
SM
MD
LG