Dostupni linkovi

Erdogan traži da Izrael smijeni šefa diplomatije


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Vladu Izraela da smeni šefa diplomatije Avigdora Libermana zbog neodmjerenih izjava koje, kako je ocijenio,
utiču na stabilnost regiona.

Liberman je poznat po "oštrom jeziku" i skepticizmu prema mirovnim pregovorima sa Palestincima, a u svojim nastupima više puta je dovodio u pitanju lojalnost arapske manjine prema izraelskim vlastima.Izraelski šef diplomatije poznat je i po gafu kada je jednom prilikom egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku rekao da "ide dođavola".
Liberman spada u takozvane jastrebove izraelske politike i jedan je od onih koji se zalažu za bombardovanje Irana, ali i Egipta.

Turski premijer Erdogan je sinoć, u intervju za Al Džaziru, ocenio da Liberman predstavlja problem. "Izrael mora da se otarasi (Libermana) i to je svakako njihova
dužnost, a ne naša", rekao je Erdogan.

Na to je reagovao zamenik izraelskog premijera Silvan Šalom. On je odbacio Erdoganove primedbe kao neprimerene. Šalom je podvukao da Izrael želi da obnovi bliske veze sa Turskom i dodao da izjave turskog premijera tome svakako neće doprineti.

Izrael i Turska u poslednjih 15 godina imaju dobru saradnju, posebno vojnu i ekonomsku, a Turska je najbliži saveznik Izraela među muslimanskim zemljama.
Odnosi su međutim znatno zahladneli 2010. godine kada su izraelski komandosi napali flotu brodova koja je pokušala da dopremi humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi. U tom napadu poginulo je devet aktivista - državljana Turske.
XS
SM
MD
LG