Dostupni linkovi

Konsulatacije poljske vlade povodom izvještaja o nesreći


Poljski premijer Donald Tusk vodi konsultacije s ministrima u vladi u vezi s izvještajem međunarodnog komiteta za avijaciju (MAK) o uzrocima avionske nesreće kod Smolenska kada je aprila prošle godine poginuo poljski predsjednik Leh KIačinjski (Lech Kaczynski) i još 95 putnika.

Prema navodima poljske novinske agencije koja se poziva na informacije iz vlade, na sastanku su ministar unutarnjih poslova Jerži Miler, šef diplomatije Radoslav Sikorski i ministar odbrane Bogdan Klih, kao i potpredsjednik vlade Valdemar Pavlak i ministar pravde Kšištof Kvaitkovski.

Očekuje se da će premijer, poslije sastanka, izdati saopštenje, javila je agencija Itar-Tas.

Prema izvještaju MAK-a, za avionsku nesreću je kriva isključivo poljska strana, a ruski kontrolori leta nijesu napravili nijednu grešku.

Iz Varšave su, međutim, stigle oštre reakcije. Brat blizanac nastradalog predsjednika i lider opozicione stranke "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski rekao je da je on jednostran i da vrijeđa Poljsku, a premijer Tusk je prekinuo porodični odmor u inostranstvu i vratio se u zemlju nakon što je objavljen izvještaj.

Advokat Rafal Rogalski, koji zastupa rođake dijela nastradalih, okarakterisao je ruski izvještaj kao "apsolutni skandal", dok je neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva vanjskih poslova izjavio za Reuters da izvještaj "treba detaljno proučiti", ali da bi on mogao da bude "početak problema" u bilateralnim odnosima.

Povodom izvještaja se u četvrtak oglasio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da su spekulacije u vezi s istragom avionske nesreće kod Smolenska neetične, pa čak i uvredljive.
XS
SM
MD
LG