Dostupni linkovi

Raste broj žrtva u nemirima u Tunisu


U glavnom gradu Tunisa prošle noći su ubijene najmanje četiri osobe, a četiri u gradu Douzu na jugu zemlje, u neredima i sukobima policije i mladih koji protestuju zbog nezaposlenosti i autokratije predsjednika Zin al Abidine Ben Alija, javljaju agencije pozivajući se na izjave političkih i sindikalnih lidera.

Po podacima vlade Tunisa, do sada su u protestima koji traju više od tri sedmice, poginule 23 osobe, dok opozicija tvrdi da je broj žrtava bar dva puta veći i da su uglavnom svi ubijeni pošto je policija otvarala vatru na demonstrante.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava vjeruju da je u višednevnim nemirima ubijeno najmanje 50 osoba i da je policija upotrebila prekomjernu silu protiv demonstranata.

Vlada je zavela policijski sat, ali se protesti ne smiruju, prenosi AP dodajući da su neredi poljuljali ugled Tunisa kao zemlje mira na nemirnom sjeveru Afrike.

Demonstranti za nezaposlenost krive autokratiju predsjednika Ben Alija koji je na vlasti 23 godine.

Reuters navodi da je na ulicama u toku noći bilo između 7.000 i 10.000 demonstranata koji su uzvikivali parole: "Nije više samo u pitanju nezaposlenost, već sloboda mišljenja, okupljanja i ostale slobode".

Reuters prenosi ocjene analitičara i tuniske opozicije da će efekti sadašnjih nereda i nezadovoljstva mladih vidno uticati na predsjedničke izbore koji redovno dolaze 2014. godine i kada predsjednik Ben Ali mora ili da se povuče s vlasti ili da do tada izdejstvuje promjenu ustava kako bi omogućio sebi da se kandiduje za šesti mandat.
XS
SM
MD
LG