Dostupni linkovi

Optuženica za ratni zločin u Sanskom mostu protiv dvije ososbe


Kantonalno tužilaštvo u Bihaću podiglo je optužnicu za ratni zločin nad civilima protiv Nede Trifkovića (1956) nastanjenog u Banja Luci i Mitra Milinkovića zvanog Štulaš (1958) nastanjenog u Prijedoru.

Optužnica ih tereti da su kao saizvršioci i podstrekači izvršili krivično djelo ratni zločin protiv 11 civila Bošnjaka, u noći 9/10. oktobra 1995. godine u upravnoj zgradi tvornice "Sanakeram" u sanskom naselju Donji Kamengrad.

Tamo je bilo zatvoreno oko 350 civila Bošnjaka, a Trifković i Milinković terete se das u iz automatskog naoružanja ubili Mahmuta Čauševića, Amira Horozovića i Envera Burnića, a potom su, uz prijetnju smrću, natjerali zatvorenika Ahmeta Sefića da strijelja devet zatvorenika.

Usmrtio ih je osam, dok je deveti preživio uz zadobijene tjelesne povrede. Sefić je za to djelo 1996. godine procesuiran na Višem sudu u Bihaću i osuđen na kaznu zatvora od 15 godina. Nakon odsluženih 14 godina u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici prošle godine izvršio je samoubistvo.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 15. decembra prošle godine uhapsili su ih u Prijedoru i Mišinom Hanu u Banja Luci, a potom predali Tužilaštvu USK-a, te im je na prijedlog Tužilaštva određen jednomjesečni pritvor.
XS
SM
MD
LG