Dostupni linkovi

Njemačka:Proizvođač znao za dioksin u hrani


Dvije sedmice posle izbijanja skandala sa dioksinom u životnim namirnicama, njemačke vlasti su sve sigurnije da proizvođač nije omaškom, već uz puno znanje
nadležnih isporučivao zagađenu stočnu hranu.

Prema navodima internet-izdanja magazina "Špigel" (Der Spiegel), istražne vlasti su otkrile da je firma za proizvodnju stočne hrane "Harles i Jenč" (Harles und Jentzsć), zagađenu mast miješala sa stočnom hranom sve dok nisu postignute dopuštene vrijednosti dioksina.

Pored toga, to preduzeće je 2010. godine zatajilo rezultate najmanje tri testa kojima je trebalo da se utvrdi prisustvo dioksina u stočnoj hrani.

Firma "Harles i Jenč" je danas, kako javljaju mediji, podnijela zahtev finansijskim vlastima da je proglase insolventnom. Zahtev tek treba da bude razmotren, a mediji navode da je on povezan sa mogućnošću da poljoprivredna dobra koja su kupovala zagađenu hranu, zatraže odštetu.

Savez poljoprivrednika je procijenio da za vlasnike farmi na kojima su svinje i živina hranjene mešavinom sa dioksinom, nedeljna šteta iznosi 40 do 60 miliona eura.

Njemačka organizacija za zaštitu potrošača Food watch optužila je saveznu vladu da štiti proizvođače stočne hrane.
XS
SM
MD
LG