Dostupni linkovi

Ustavni sud Italije razmatra zakon o imunitetu BerluskonijaItalijanski Ustavni sud danas počinje raspravu o ustavnosti zakona o imunitetu lica na javnim funkcijama, prema kome je i italijanski premijer Silvio Berluskoni zaštićen od pojavljivanja pred sudom.

Premijer je optužen u dva slučaja u Milanu za korupciju i pronevjeru poreza. Oba postupka protiv Berluskonija privremeno su prekinuta ali će se odmah nastaviti ako Sud utvrdi da je zakon neustavan.

Sud od 15 sudija danas će na otvorenom ročištu razmatrati ovaj predmet, a odluka se očekuje u četvrtak.

Zakon kome se oštro protivila opozicija usvojen je u martu prošle godine zahvaljujući Berluskonijevim konzervativnim poslanicima koji kontrolišu parlament, te je stupio na snagu narednog mjeseca.

Prema tom zakonu suđenja su suspendovana do 18 meseci ako je optuženi "legitimno spriječen" time što je premijer ili član vlade.

Berluskoni, koji je tri puta izabran na vlast u posljednjih 17 godina, već je dva puta ranije pokušao da izdejstvuje da zakon o imunitetu prođe u Ustavnom sudu ali oba puta, 2004. i 2009. godine, Sud je odbacio takav zakon.
XS
SM
MD
LG