Dostupni linkovi

Dmitry Medvedev - kraj iluzije


Kraj iluzije zvane – Dmitri Medvedev

Jedna uobičajena ceremonija dodjela nagrada na državnoj TV Rusije, održana u studenom prošle godine u Moskvi, nije ni p o čemu trebala biti zanimljiva. Centralni je TV dnevnik emitirao kratku vijest sa skupa. Ali, na youtubu je emitiran video sa ovog dogadjaja kojeg je vidjelo nekoliko stotina tisuća ljudi.


Novinar Leonid Parfyonov govori na ceremoniji, 25-11-2010

Novinar Leonid Parfyonov je prisutno šokirao svojim petominutnim govorom u kojem je definirao svoju TV kuću kao televiziju pod državnom kontrolom koja ne predstavlja nikakav javni servis. Rekao je mi ne “emitiramo vijesti nego vladinu propagandu ili antipropagandu”, “novinar više nije novinar nego vladin službenik koji se divi vladi”, novinari “ne mogu intjervjuirati šefa tvoga sefa i baviti se istraživačkim novinarstvom”, TV prilozi se ne dijele na dobre i loše nego na one koji se mogu i koji se ne mogu objaviti.Prisutni su slušali u šoku, ništa od njegovog govora nije emitirano na državnoj televiziji. Do danas, dva mjeseca kasnije, na TV nije održana ni jedna rasprava niti se Leonid Parfyonovu išta dogodilo

On je olakšao dušu i sad – čeka.

Bojim se da neće dočekati nikakvu raspravu i da neće biti u mogućnosti iznijeti svoje argumente. Nije ni bivši zamjenik premijera, Boris Nemtsov, koji je krajem prošle godine govorio na opozicionom skupu protiv presude Khodorkovskom. Na putu kući je uhapšen, optužen na podstrekavanje pobune, da je psovao policiju iako je odbrana nudila snimke koji dokazuju posve suprotno. Sudija je odbio TV snimke uzeo kao dokazni materijal. Osudjen je na 15 dana zatvora.

Boris Nemtsov i policajac u Moskvi neposredno prije hapšenja, 31-12-2010


Sve se to dešava u Rusiji čiji predsjednik Dmitry Medvedev, od kada je izabran, stalno govori o ¨vladivini zakona¨, ¨legalnom nihilizmu¨, ¨endemskoj korupciji¨ i tako dalje.

Medvedev govori, a premijer Putin – radi.

Prije presude je proglasio lopovom Khodorkovsoga da je ukrao skoro svu proizvedenu naftu od 1998-2003-e godine i ukrao 27 milijardi dolara (nakon što ga je u prvoj presudi osudio što na istu tu naftu nije platio porez).


Snažno podržava nacionalistički proruski pokret i polaže cvijeće na grob jednog ubijenog Rusa u medjuetničkim sukobima, a ne polaže vijence niti šalje izraze sućuti obitelji stotinama ubijenih ne-Rusa.....on jednostavno vlada.

Ali najveći gubitnik nakon presude Khodorkovskom i tišina koja se čuje nakon govora novinara Leonida Parfyonova (osim samog Mikhaila Khodorkovskog koji nastavlja zatvorski život) jeste - predsjednik Rusije Dmitry Medvedev.

On može da obilazi straže i drži govore. Ali sva su njegova obećanja pala u vodu te su raspršene i posljednje iluzije na zapadu da Medvedev može Rusiju odvesti u svijet moderne demokracije.

On Rusiju može odvesti samo tamo gdje je želi – Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG