Dostupni linkovi

Obama: Svet posmatra referendum u južnom Sudanu


Predsednik SAD Barak Obama naglasio je u nedelju da svet posmatra kako se odvija referendum u južnom Sudanu, na kome se glasa o njegovom odvajanju i samim tim stvaranju nove zemlje u Africi i na svetu.

U članku u listu Njujork tajms (New York Times) Obama je podsetio da nema svaka generacija priliku da "okrene list prošlosti i da napiše novo poglavlje istorije".

"A ipak danas posle 50 godina građanskih ratova u kojima je ubijeno dva miliona ljudi a milioni pretvoreni u izbeglice, ta prilika se pruža narodu južnog Sudana", napisao je američki predsednik.

Očekuje se da će se na referendumu koji će trajati nedelju dana, većinski hrišćanski jug izjasniti za otcepljenje od uglavnom muslimanskog severa, čime će se najveća zemlja u Africi podeliti na dva dela.

Obama je istakao da će glasanje i delovanje sudanskih vođa odrediti da li će Sudan krenuti "ka miru i blagostanju ili će da sklizne nazad u prolivanje krvi".

Ovaj referendum, naglasio je Obama, imaće posledice ne samo za Sudan već i za ostatak podsaharske Afrike, kao i za svet.

Omar al-Bašir, predsednik Sudana obećao je da će poštovati rezultat referenduma i dozvoliti jugu, delu zemlje bogatom naftom, da se otcepi. Njegova vlada je više godina pokušavala da spreči održavanje ovog referenduma koji se odvija pod budnim okom međunarodne zajednice.

"Svet sada posmatra, i ujedinjen je u rešenosti da osigura da sve strane u Sudanu ispune svoje obaveze. Glasačima na referendumu se mora dozvoliti nesmetan pristup biralištima, i omogućiti glasanje bez zastrašivanja i prinude", napisao je američki predsednik.
XS
SM
MD
LG