Dostupni linkovi

Lukašenka uskoro ponovno bez vize za EU


Evropska unija će zabraniti izdavanje vize bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku kako bi kaznila represiju nad opozicijom poslije predsjedničkih izbora 19. prošloga mjeseca, izjavili su u petak evropski diplomati.

Na sastanku u Bruxellesu stalni predstavnici 27 država članica "odlučili su da pokrenu proceduru" za uvođenje restrikcija na izdavanje vize bjeloruskom predsjedniku i cijelom nizu režimskih dužnosnika, izjavio je jedan diplomat.

Evropska unija je 2006. godine zabranila izdavanje viza Aleksandru Lukašenku i četrdesetorici bjeloruskih zvaničnika u znak protesta protiv represije nad opozicijom.

Sankcije su ukinute 2008. godine u nadi da će tako biti potaknuto otvaranje režima, no očito je da se tro nije dogodilo.

Ambasadori EU-a su odlučili u petak zatražiti od svojih stručnjaka da ramisle o uspostavaljanju nove liste osoba u Bjelorusiji koje treba kazniti.

Na skupu je postignut "koncenzus da se Bjelorusiji pošalje jak signal i zatraži trenutno oslobađanje svih osoba uhapšenih iz političkih razloga", precizirao je jedan diplomat.
XS
SM
MD
LG