Dostupni linkovi

Južna Koreja više nije u stanju povišene pripravnosti



Južnokorejske i američke snage razmještene u Južnoj Koreji snizile su stepen pripravnosti. Učinile su to ne temelju obavještajnih informacija prema kojima je i Sjeverna Koreja ublažila stepen pripravnosti svojih postrojba na zapadnoj obali poluotoka.

Sjevernokorejske snage, među kojima i topničke postrojbe koje su granatirale južnokorejski otok krajem novembra, nalazile su se dosad u stanju povišene pripravnosti, ali sada su, kako se čini, u stanju redovite pripravnosti, javila je agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja u srijedu je saopštila da želi bezuvjetne pregovore sa Seulom, te pozvala na suzdržavanje od međusobnih provokacija. Sjevernokorejska ponuda uslijedila je pošto je SAD u regiju poslao svog posebnog izaslanika Stephena Boswortha. On je u srijedu i četvrtak razgovarao s južnokorejskim i kineskim dužnosnicima o smirivanju napetosti na Korejskom poluotoku, a u petak bi trebao posjetiti i Japan.

Napetosti na Korejskom poluotoku doživjele su vrhunac krajem prošle godine pošto je u novembru sjevernokorejska vojska granatirala južnokorejski otok Yeonpyeong u spornim pograničnim vodama. U granatiranju su poginule četiri osobe.
XS
SM
MD
LG