Dostupni linkovi

Jaja izložena dioksinu dospjela do Britanije



Jaja s njemačkih farmi gdje je zabilježena kontaminicija dioksinom putem hrane za životinje ušla su u Veliku Britaniju u obliku prerađevina za ljudsku ishranu, izvijestila je Evropska komisija.

Njemačke vlasti su ove sedmice rekle da je do 3000 tona hrane za životinje kontaminirane visoko toksičnim dioksinom poslano na peradarske i svinjogojske farme, a da su jaja s nekih od tih farmi potom izvezena u Holandiju na preradu.

„Ta su jaja potom prerađena i izvezena u Veliku Britaniju kao 14 tona pasterizovanih proizvoda za konzumaciju. Jesu li završila u majonezi, kolačima, ne znam. Tako da ćemo to ispitati s vlastima Velike Britanije i vidjeti što je učinjeno s tim jajima", rekao je portparol Evropske komisije za zdravstvo Frederic Vincent.

Naglasio je da, iako su jaja došla s farmi u Njemačkoj gdje je davana kontaminirana hrana, nema dokaza sadrže li dioksin. Ispitivanja drugih jaja s takvih farmi u Njemačkoj utvrdila su da sadrže i do pet puta više od dozvoljene granice dioksina u EU, napomenuo je Vincent.
XS
SM
MD
LG