Dostupni linkovi

SAD: Kongresmeni naglas čitali Ustav


Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa u četvrtak su, na prijedlog republikanskog čelništva doma, naglas pročitali cijeli ustav, što se dogodilo prvi put u povijesti Kongresa.

Američki ustav, najstariji važeći i jedan od najkraćih na svijetu ima samo 4.400 riječi, no njegovo čitanje trajalo je sat i po, jer su se za govornicom smjenjivali kongresmeni Republikanske i Demokratske stranke.

Za čitanje je, na preporuku Kongresne knjižnice, odabrana dopunjena verzija ustava, kako bi se izbjegle kontroverze iz originalne verzije, poput one da crnci-robovi vrijede tri petine obične osobe.

Usprkos tome, čitanje nije prošlo bez izgreda - jedna žena s galerije je uhićena zbog vikanja dok se čitala odredba o tome da predsjednik države može biti smo osoba rođena u SAD-u.

"Osim Obame! Osim Obame! Isuse, pomozi nam!", vikala je žena, očito pobornica pokreta tzv. "birthera" koji osporavaju legitimnost Obaminog izbora, tvrdeći da je rođen u Keniji.

Čitanje ustava u Kongresu znak je priznanja aktivistima konzervativnog pučkog pokreta "Tea Party", koji su s pozivima na vraćanje izvornim američkim vrednotama animirali republikansku bazu i pridonijeli uspjehu republikanaca na izborima u novembru 2010., uključujući i osvajanje većine u Predstavničkom domu.
XS
SM
MD
LG