Dostupni linkovi

Desetak aktivista opozicije uhapšeno u Moskvi


Desetak pripadnika opozicije uhapšeno je danas u Moskvi tokom skupa ispred zatvora u kojem se u pritvoru nalazi više lidera ruske opozicije, prenijele su ruske agencije.

"Uhapšeno je desetak aktivista pokreta Solidarnost", rekla je portparol tog pokreta čiji je član i opozicioni lider Boris Nemcov.

Šef pokreta Front ljevice Sergej Udalcov kazao je da je danas uhapšeno oko 30 osoba, a da među njima, pored aktivista opozicije, ima i ljudi koji su došli da protestuju zbog tog skupa, prenio je Interfaks.

Aktivisti su se danas okupili u znak podrške Nemcovu i drugim liderima opozicije - Edvardu Limonovu, Konstantinu Kosijakinu i Iliji Jašinu, uhapšenim 31. decembra tokom tradicionalnog novogodišnjeg skupa opozicije.

Nemcov je osuđen 2. januara na 15 dana zatvora zbog "pružanja otpora službenim licima". Trojica drugih lidera ruske opozicije osuđena su na po pet do deset dana za slične prekršaje, a Jašin je danas oslobođen, poslije pet dana pritvora.

Moskovska policija saopštila je da je u i utorak u tom gradu uhapšeno 35 aktivista opozicije tokom skupa organizovanog iz istih razloga.
XS
SM
MD
LG