Dostupni linkovi

SAD: Boehner novi predsjednik Predstavničkog doma Kongresa


Republikanski čelnik John Boehner izabran je u srijedu za predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, obećavši pritom da će novi 112. saziv doma s republikanskom većinom, biti "pošten, odgovoran i s više razumijevanja" s ciljem da "vladu vrati narodu".

U glasovanju je Bohner dobio potporu svih republikanskih kongresnika, porazivši dosadašnju predsjednicu doma Nancy Pelosi sa 241 prema 173 glasa. Za Pelosi nije glasovalo 19 demokrata, većinom s umjerenog krila stranke. "Nalazimo se u vremenima velikih izazova, gotovo svaki deseti Amerikanac je nezaposlen,

troškovi zdravstvene skrbi i dalje rastu, zatečeni smo potrošnjom a dug će uskoro premašiti veličinu nacionalnog gospodarstva.

Od 112. saziva Kongresa će se tražiti marljivi rad i teške odluke", rekao je Boehner, 61-godišnji kongresnik iz Ohia, s 20-godišnjim stažom na Capitol Hillu.

"Više ne možemo biti neučinkoviti i ne činiti ništa, narod je glasovao protiv uobičajenog načina obavljanja poslova u Washingtonu i mi danas počinjemo provoditi njegova uputstva", rekao je Bohner, uz ovacije kongresnika.
XS
SM
MD
LG