Dostupni linkovi

Izraelska vojska pod pritiskom zbog sumnjive smrti dvoje Palestinaca


Izraelska armija suočila se s oštrim kritikama zbog sumnjivih okolnosti pogibije dvoje Palestinaca na Zapadnoj obali tokom vikenda.

U nedelju je sahranjen jedan mladi Palestinac koga su vojnici ubili tog dana na kontrolnom punktu u dolini rijeke Jordan dok im se približavao, noseći staklenu flašu.

U prvim izvještajima je navedeno da je Mohamed Dragam (20) pokušao da napadne vojnike, ali se kasnije ispostavilo da se radilo o nerazumijevanju i pokrenuta je istraga, jer žrtva nije bila naoružana.

U međuvremenu se istražuje i smrt Palestinke koja je umrla nakon što je udahnula suzavac, koji su upotrijebili vojnici da rastjeraju demonstrante na protestu protiv izgradnje barijere prema Zapadnoj obali.

Izraelski list "Haarec" navodi da izraelska armija koristi suzavac CS napravljen prije pola vijeka u Velikoj Britaniji i SAD i koji koriste vojske i policije širom svijeta. Međutim, brojne studije u posljednjim godinama bacaju sjenku na tu vrstu suzavca zbog izvještaja o nekoliko smrtnih slučajeva izazvanih udisanjem.

Advokat Izraelac koji predstavlja prodicu žrtve tvrdi da je izraelska vojska upotrijebila prevelike količine suzavca.

Armija odbija takve tvrdnje i navodi da je protest bio nasilna i nelegalna pobuna.
XS
SM
MD
LG