Dostupni linkovi

Rumunija sa protivi izmjeni pravila Šengena


Rumunski ministar inostranih poslova Teodor Bakonši zatražio je da se izvrši fer procijena rumunske kandidature da se pridruži zemaljama Šengenske zone i pozvao Francusku i Njemačku "da ne mijenjaju pravila igre".

"Bilo bi nepošteno da se prihvati da dvije zemlje, bez obzira koje, budu presedan promijenom pravila igre", rekao je Bakonši rumunskom dnevniku "Adevarul".

Tokom proteklog mjeseca, francuski ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefo i njegov njemački kolega Tomas de Majcer izjavili su da je "prerano" da se 2011. godine dopusti ulazak Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu.

Ministri su u pismu Evropskoj komisija naveli da će odluka o aplikacijama Sofije i Bukurešta za ulazak u zonu Šengena kada ove dvije bivše komunističke države načine "nepovratan napredak" u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Međutim, Rumunija, smatra da je "diskriminišući" svaki pokušaj da se pitanje Šengena poveže sa reformama pravosuđa, koje je pod bliskim nadzorom Evropske komisije u sklopu takozvanog mehanizna saradnje i verifikacije.

Prema Bakonšijevim riječima, mehanizam je postao "hendikep ili preduslov za vršenje pritiska na dvije zemlje u drugim oblastima".

On je naglasio da Bukurešt mora odlučiti da li je vrijedno nastaviti sa mehanizmom ili ga jednostrano otkazati.

Šef rumunske diplomatije upozorio je da bu Rumunija mogla da iskoristi isti argument kada ostale članice evropskog bloka budu pozvane da odlučuju o pristupu Hrvatske.

"Ne možemo dozvoliti da Hrvatska uđe u EU bez sličnog mehanizma, a da pri tom mi moramo da se povinujemo", smatra Bakonši.
XS
SM
MD
LG