Dostupni linkovi

Potvrđivanje vlade RS u Vijeću naroda do srijede


Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Momir Malić očekuje da će Vijeće 4. ili najkasnije 5. januara potvrditi skupštinske odluke o izboru nove Vlade RS, budžeta i ekonomske politike, s obzirom da Klub Bošnjaka ima rok do 5. januara da se izjasni o tome.

Malić je rekao da je njegov utisak da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS funkcionisati, jer su shvatili da imaju veliku odgovornost prema svom narodu te da se dogovori SDP-a(Socijaldemokratskte partije) i SDA (Stranke demokratske akcije) ne mogu prenositi na RS i paralisati zakonodavni život.

On ne vjeruje da postoji bilo kakva mogućnost da Klub bošnjaka blokira rad institucija vlasti RS, navodeći da je izbor rukovodstva Vijeća naroda bio legalan, a da će Sud odlučiti o primjedbi Bošnjaka koja se odnosi na izbor predsjedavajućeg.

Malić je za "Nezavisne novine" objasnio da SNSD ( Savez nezavisnih socijaldemokrata) nije želio da kandidat SDP-a Mirsad Đapo bude predsjedavajući Vijeća naroda, jer je procijenjeno da SDP želi da paralisanjem institucija RS eventualno postigne neki dogovor sa SNSD-om kakav njemu odgovara.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS ne vjeruje da će se na dnevnom redu neke od narednih sjednica naći izbor Bošnjaka iz SDA ili Stranke za BiH za predsjedavajućeg Vijeća.

"To bi bilo nepromišljeno s naše strane. Bilo bi politički vrlo nerazumno da to uradimo", smatra Malić.

Malić je izabran za predsjedavajućeg Vijeća Naroda, nakon što Bošnjaci nisu pristali da za tu funkciju predlože nekog iz SDA ili Stranke za BiH, već su insistrali da to bude isključivo kandidat SDP-a Mirsad Đapo.
XS
SM
MD
LG