Dostupni linkovi

Murinjo najbolji trener na svijetu u 2010.


Institut za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) iz Kelena izabrao je Žoze Murinja (Josea Mourinha) za najboljeg klupskog trenera 2010. godine.

Riječ je o izboru kojeg IFFHS sprovodi od 1996. godine, a Murinjo slavi po treći put, nakon 2004. i 2005. godine. Skupio je ukupno harizmatični portugalski stručnjak 294 boda, što je 106 bodova više od drugoplasiranog Barceloninog trenera Pepa Guardiole, i 219 bodova više od Bajernovog stratega Luisa Van Gala (Louisa van Gaala).

U glasanju su učestvovali stručnjaci iz 86 zemalja diljem svijeta, a Murinjo, aktualni trener madridskog Reala koji je prošle sezone odveo milanski Inter do trostruke krune (Liga šampiona, Serie A, Italijanski kup), je proglašen najboljim najboljim u 63 različite zemlje.

Među 19 trenera koji su dobili glasove biračkog tijela nalazi se 14 evropskih stručnjaka, dva Južnoamerikanca, dva Azijca, kao i jedan Afrikanac. Od pojedinih zemalja najzastupljenija je Francuska s tri stručnjaka ( Venger, Dešamp, Puel), dok je najviše trenera u britanskoj Premijer ligi, njih pet ( Anćeloti, Ferguson, Venger, Hodžson i Redknap).
XS
SM
MD
LG