Dostupni linkovi

U Bijelom Polju danas presuda za zločine u Bukovici
Danas je za 14 sati u bjelopoljskom Visem sudu zakazano izricanje presude okrivljenima za zločine protiv čovjecnosti u Bukovici kod Pljevalja, početkom devedesetih godina.

U tom procesu, optužnicom koju je državno tužilastvo podiglo u aprilu, ubuhvaćeno je sedam biviših pripadnika Vojske Jugoslavije i tadašnjeg MUP-a, odnosno Centra Bezbjednosti Pljevlja.

Pljevljak Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđije Gogić, Milorad Brković, pripadnik rezervnog vojnog sastava, te Slaviša Svrkota i Radoman Šubarić, pripadnici rezervnog sastava policije, okrivljeni su da su u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kršili pravila međunarodnog prava 1992. i 1993. godine na području Bukovice, te da su, prema optužnici, u okviru šireg i sistematskog napada protiv civilnog stanovništva bošnjačko-muslimanske nacionalnosti nehumano postupali prema građanima islamske vjeroispovjesti “zlostavljajući ih, prouzrokujući im teške patnje, ugrožavajući im zdravlje i tjelesni integritet”.

U pljevaljskoj Bukovici '92. i '93. godine osam osoba je ubijeno , nekoliko desetina kuća je zapaljeno i opljačkano, a nekoliko stotina Bošnjaka protjerano iz domova.
XS
SM
MD
LG