Dostupni linkovi

Incko: Prvi prioritet u 2011. formiranje vlasti u BIH


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko istakao je u novogodišnjoj poruci da prvi politički prioritet u sljedećoj godini mora biti formiranje vlasti, jer "građani žele vidjeti vladu koja radi".

"Građani žele radna mjesta i žele da se riješe ekonomski i socijalni problemi zemlje. Građani su takođe glasali za veću vladavinu prava. Podržao bih sve napore usmjerene na to da se oformi koalicija koja će to ostvariti u praksi", rekao je Incko.

Visoki predstavnik smatra da postoji jasna potreba da se u 2011. godini ubrzaju i prodube reforme iz programa koji se odnosi na EU.

"Sve političke stranke i lideri prije izbora su podržali proces pristupanja EU. Svi su rekli da namjeravaju da se bore protiv korupcije, da ojačaju vladavinu prava i oporave ekonomiju. To pruža dovoljno prostora za dogovor, a sada postoji prilika koju ne bi trebalo propustiti", istakao je Incko.

On je napomenuo da političari u BiH treba da iskoriste tu priliku jer će u suprotnom samo oni biti odgovorni za posljedice.

Visoki predstavnik očekuje da se "prekine sa negativnom politikom koja ostavlja stvari na nuli", naglašavajući da osporavanja Mirovnog sporazuma moraju prestati.
XS
SM
MD
LG