Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja pojačala specijalne snage


Sjeverna Koreja je pojačala svoje specijalne snage, uključivši u posljednje dvije godine 20.000 dodatnih vojnika i nove tenkove, saopštilo je u četvrtak južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Prema bijeloj knjizi ministarstva, ukupan broj vojnika u specijalnim sjevernokorejskim snagama je prešao brojku od 200.000, dok se ukupan obim vojske nije promijenio i broji 1,19 miliona vojnika, prenio je AFP.

"Prijetnja koju predstavljaju sjevernokorejske snage, posebno specijalne snage, artiljerijsko oruđe i oružje za masovno uništavanje, redovno se povećavala od 2008.", izjavio je za štampu Chang Kwang-iI, zamjenik ministra odbrane.

Prema mišljenju stručnjaka, Pyongyang je stavio akcenat na nekonvencionalno oružje, nazvano "asimetrično", u mjeri u kojoj njegovo konvencionalno oružje ne može da se poredi s južnokorejskim oružjem.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane navodi da je Sjeverna Koreja rasporedila nove tenkove "Pokpung-ho" (Olujni tigar) koje se može porediti, kako smatra Pyongyang, s ruskim T-72 razvijenim 1990.

Njihov broj nije preciziran, ali je ukupan broj sjevernokorejskih tenkova porastao s 3.900 u 2008. godini na 4.100.
XS
SM
MD
LG