Dostupni linkovi

Moše Katzav proglašen krivim za silovanje


Bivši izraelski predsjednik Moshe Katzav proglašen je u četvrtak krivim za dva silovanja u presudi suda regije Tel-Aviv, po završetku sudskog procesa koji je trajao četiri godine.

Bivši 65-godišnji šef države kriv je silovanja svojih podređenih zaposlenica u vrijeme kada je bio ministar turizma 1990. godine.

Katzav je 19. marta 2009. godine zvanično optužen za "silovanje", "seksualno uznemiravanje" i "nepristojne radnje" nad tri zaposlenice dok je bio na dužnosti ministra turizma, a zatim šef države poslije izbora 2000. godine.

Kaztav bi mogao dobiti kaznu od 16 godina zatvora i najmanje četiri godine zatvora za svaki čin silovanja, ali će ta kazna biti izrečena kasnije.

On se može žaliti vrhovnom sudu, "ali bi njegove šanse bile nikakve", izjavio je Moshe Negbi, pravni stručnjak izraelskog državnog radija.

Bivši predsjednik je prilikom izricanja presude poblijedio i promrmljao "ne,ne" dok je predsjednik suda George Kara čitao očekivanu presudu.

"Ako je neko koristio dvostruki jezik to je optuženik, a njegovi argumenti prema kojim je imao alibi su se raspali zbog dvije optužbe za silovanje", kazao je sudac Kara.
XS
SM
MD
LG