Dostupni linkovi

Bjelorusija podigla optužnice protiv opozicionih kandidata



Bjeloruske vlasti su protiv četvorice opozicionih kandidata za predsjednika na nedavnim
predsjedničkim izborima podigle optužnice zbog organizovanja postizbornih demonstracija.

U Bjelorusiji su 19. decembra održani predsjednički izbori poslije kojih je došlo do masovnih protesta u Minsku zbog sumnje o prevari u korist predjsednika Aleksandra Lukašenka.

"Vladimiru Nekljajevu je uručena optužnica za organizovanje masovnih nemira", rekla je njegova advokatkinja Tamara Fidorenko.

Ona je agenciji AP rekla da je Nekljajevu, koji je pretučen dok je išao na protest, pozlilo, ali da vlasti nisu dozvolile da iz zatvora bude prebačen u bolnicu.

Ista optužnica uručena je i predsjedničkim kandidatima Andreju Sanikovu, Nikolaju Statkeviću i Vitaliju Rimaševskom, rekli su njihovi advokati.

Ukoliko budu osuđeni čeka ih kazna od najviše 15 godina zatvora.

Statkević je počeo štrajk glađu u zatvoru, rekla je agenciji AP njegova pravna zastupnica Tatjana Statkević. Aleksej Mihaljević će vjerovatno biti optužen danas, rekao je njegov advokat Oleg Agejev.

Ovih pet opozicionih kandidata se nalazi u zatvoru koji kontroliše tajna služba. Istraga se vodi protiv još dvojice opozicionih kandidata kojima je zabranjeno da napuštaju zemlju. Kako navodi agencija AP, pozivajući se na advokate optuženih, optužnice su podignute protiv svih sedam kandidata.
XS
SM
MD
LG