Dostupni linkovi

Anketa: Porast podrške Obami, pad za Palin


Američki predsjednik Barack Obama stekao je širu podršku među demokratima za predsjedničku nominaciju njegove stranke na izborima 2012., a bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin izgubila je znatan dio podrške među republikancima, pokazala je anketa objavljena u utorak.

Ispitivanje CNN-a i instituta Opinion Research, provedeno od 17. do 19. decembra, pokazalo je da od gotovo 500 demokrata 78 posto podržava ponovnu nominaciju Baracka Obame, a 19 posto izjavljuje da stranka treba imenovati drugog kandidata.

CNN-ova anketa s istim pitanjem na kraju oktobra je pokazala da 73 posto podržava Obamu, a 22 posto drugog kandidata.

U anketi provedenoj od 17. do 19. prosinca na sličnu uzorku republikanaca 49 posto je reklo da bi vrlo vjerovatno ili donekle vjerovatno podržalo Palin ako bi se takmičila za republikansku nominaciju u 2012.

U CNN-ovoj anketi je najviše glasova republikanaca za predsjedničku nominaciju stranke za izbore 2012. dobio bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee - 67 posto, drugi je s 59 posto bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, a treći nagdašnji predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich s 54 posto podrške.
XS
SM
MD
LG