Dostupni linkovi

Khodorkovsky nije shvatio Putina


Mikhail Khodorkovsky i Platon Lebedev slusaju presudu

Khodorkovsky nije shvatio Putina

Možete li zamisliti slijedeću situaciju: dodjete na sud, osude vas zato što niste platili porez za prodatu robu, ležite u zatvoru i taman kad treba da izadjete dodje nova optužnica: da ste robu koju ste prodali u stvari ukrali. Dakle, da ne bude zabune, najprije vas osude zato što niste platili porez na prodatu robu, a onda vas osude što ste tu robu, ne prodali, nego ukrali.

Teško zamislivo ali – dogodilo se u Rusiji.

Sud u Moskvi danas je proglasio krivim Mikhaila Khodorkovskoga što je od svoje kompanije Yukos ukrao milijarde dolara koje je zaradio prodavajući stotine milijuna tona nafte!

Khodorkovsky je u zatvoru već sedam godina kada je optužen za utaju poreza prodavajući istu onu naftu koju je sada, navodno, ukrao. Maksim Dbar, njegov advokat se smije ne samo presudi nego i samom postupku jer, tvrdi on, ¨uopće se i ne zna kakav je to zločin Mikhail Khodorvkovky počinio!¨

Vladimir Putin - TV intervju


Presuda nije nikoga iznenadila pogotovu ne nakon izjave koju je dao premijer Vladimir Putin. On je naime, na jedno pitanje o Khodorkovskom u TV intervjuu rekao da je ¨lopovima mjesto u zatvoru¨, te da je njegova krivica ¨već dokazana¨ na sudu. Time se Putin otvoreno i bez ustezanja umiješao i u sudski postupak.

Još se ne zna koliko će godina dobiti Khodorkovsky jer čitanje presude na ruskom sudu može trajati danima.Presuda je trebala biti objavljena prije 15 dana ali je odložena za kraj godine – mnogo promatrači tvrde zato što vlasti računaju da će u prazničnoj atmosferi presuda proći nezapaženo.

1500 ljudi je protestiralo pred zgradom suda, 20 ih je uhapšeno. Amnesty International osudio je odluku suda u Moskvi iznoseći stav da se radi o politički montiranom procesu. Komesar za ljudska prava Njemačke Markus Loening istaknuo je da proglašenje krivim Khodorkovskog pokazuje da su tvrdnje ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o tome da je Rusija zemlja pravde i zakona tek “ puka retorika.”

Protesti u Moskvi uoči presude Khodorkovskom

Jednom davno sam napisao kolumnu u kojoj sam iznio primjere sa odsluženja kazne Mikhaila Khodorkovskoga. Ponavljam ih:


Zakon kaže (član 73 ruskog krivičnog zakona) da osudjenik iz Moskve mora kaznu služiti u regionu Moskve – Khodorkovsky je bio poslat u Sibir, u Krasnokamensk. U tom je kraju prosječna životna dob – 42 godine, procenat tumora je izuzetno visok jer je zatvor smješten blizu rudnika urana! Njegovi razgovori sa advokatima se prekidaju bez razloga, oduzimaju mu se bilješke, ne dozvoljava posjeta obitelji, i kažnjava samicom za besmislene prekršaje.

Evo primjera: "Zato što je napustio radno mjesto u logoru da bi izvjestio da se mašina pokvarila" – 4 dana samice; "Zato što je pio čaj na nedozvoljenom mjestu" – sedam dana samice; "Zato sto je čitao nedozvoljene publikacije" – pet dana samice. Koga zanima, Khodorkovsky je čitao - zatvorska pravila!!

Mnogi predvidjaju da će Khodorkovsky ostati u zatvoru sve dok Putin bude na vlasti. Jer, njegova ¨krivica nije u tome što je utajio porez ili što je navodno pokrao naftu nego u tome što se nije držao Putinovog zahtjeva upućenog na sastanku sa ruskim tajkunima kada je dana[nji premijer do[a na vlast. Zahtjev je glasio: zadržite bogatsvo ali se ne mješajte u politiku.

Khodorkovsky se miješao, podržavao je opoziciju, financijski pomagao nevladine organizacije i neovisne novine.

Pogriješio je jer nije shvatio dokle sve može da ide premijer Rusije. U njegovoj se Rusiji politikom se mogu baviti samo oni koji se sa njim – slažu.

XS
SM
MD
LG