Dostupni linkovi

Obala Slonovače: Ultimatum regionalnih lidera Gbagbou


Zapadnoafrički regionalni blok EKOVAS saopštio je večeras da će poslati specijalnog izaslanika u Obalu Slonovače kako bi njenom lideru Lorenu Gbagbou prenio poruku da mora da se povuče ili će se suočiti sa "legitimnom silom".

Tijelo koje okuplja 15 zemlja objavilo je poslije samita u glavnom gradu Nigerije Abudži da će organizovati sastanak načelnika generalštaba svojih članica kako bi sastavili plan za potencijlnu akciju, ukoliko se Gbagbo ne povuče sa vlasti.

U nasilju poslije izbora u Obali Slonovače poginulo je 200 ljudi. Dosadašnji predsjednik Gbagbo proglasio je pobjedu na glasanju održanom 28. novembra, ali UN i mnoge države smatraju da je pobjednik izbora njegov rival Alasane Uatara.

Uatara je danas apelovao da armija otkaže poslušnost Gbagbou i zaštiti civile od napada boraca iz inostranstva.

On je pred novinarima u hotelu "Golf", u glavnom gradu Abidžanu, pročitao saopštenje u kojem se predstavlja kao vrhovni komandant.

Uataru u ovom objektu štiti oko 800 pripadnika mirovne misije UN, koji se i sami nalaze u okruženju Gbagbovih pristalica.

Uatarina strana i humanitarni posmatrači UN tvrde da su oružane snage pod Gbagbovom kontrolom počinile velika kršenja ljudskih prava i da postoje izvještaji o tome da vojska sarađuje sa paravojnim formacijama i plaćenicima iz Liberije.
XS
SM
MD
LG