Dostupni linkovi

Rusija nezadovoljna dodacima SAD u START -uRusija je aspolutno protiv dodataka koje je unio američki Senat novom Sporazumu o neširenju strateškog naoružanja (START), izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Uopšte se ne slažemo sa dodacima. To je arbitražna interpretacija principa međunarodnog zakona", rekao je Lavrov u obraćanju Dumi.

Očekivalo se da će Duma kasnije tokom prvog čitanja glasati o START-u, ali biće potrebna još dva čitanja iduće godine pošto su deputati protiv dodataka.

Uz odobrenje Bijele kuće, senatori su uvrstili simbolične amandmane, ponovo obavezujući SAD da rasporedi veliki protivraketni štit i obezbijedi održavanje svog nuklearnog arsenala.

Analitičari su istakli da ovi amandmani ne mijenjaju dokument, pa tako neće ni uticati na ratifikaciju sporazuma.

Međutim, izvor iz Dume nedavno je naglasio da amandmani "u značajnoj mjeri utiču na cjelokupan proces ratifikacije".

Nakon nekoliko mjeseci odlaganja novi START, koji predviđa da Rusija i Amerika smanje broj nuklearnih bojevih glava za 30 odsto, usvojen je u američkom Senatu.

Obama i Medvedev potpisali su START 8. aprila. Sporazumom se broj atomskih bojevih glava ograničava na 1 550, a broj raketnih nosača, podmornica i aviona na 800.
XS
SM
MD
LG