Dostupni linkovi

Kozarić: Oporavak bh. ekonomije 2012. godine


Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić tvrdi da će iduća godina biti izuzetno teška i da neće donijeti izlazak iz krize, a da bi blagi oporavak mogao uslijediti tek 2012.

On je istakao da ne treba zamjeriti kreatorima budžeta iz oba entiteta koji su se vodili smanjenjem javne potrošnje, budući da iskušenja tek predstoje. Kozarić je upozorio da bi na ionako loše ekonomske trendove znatan uticaj moglo imati i sporo formiranje vlasti.

"Godina će i dalje biti krizna, bez obzira na to što očekujemo da ćemo za ovu godinu ostvariti rast bruto društvenog proizvoda /BDP/ od 0,5 odsto. Naše projekcije istovremeno ukazuju na to da će u narednoj godini biti ostvaren rast BDP-a od oko tri odsto. Međutim, kad gledamo na te brojeve, uvek se treba setiti da smo pre samo dve godine, uoči zvaničnog početka svetske ekonomske krize, ostvarili duplo veći rast BDP-a", rekao je Kozarić za današnji "Pres".

On je naveo da ta razlika nedvosmisleno ukazuje da je BiH još daleko od rasta koji je imala prije nego što su se počeli osećjati prvi efekti krize.

"Zbog toga možemo očekivati da bi tek 2012. bila godina značajnijeg ekonomskog oporavka, dok će iduća godina proteći u znaku malog ekonomskog rasta. Međutim, to neće biti dovoljno da bi građani osjetili na svojoj koži", rekao je Kozarić.

Guverner Centralne banke BiH je rekao da prema podacima s kraja oktobra, zaduženost građana je bila 6,26 milijardi KM ili 140 miliona KM manja u odnosu na isti period lani, a da zaduženost po glavi stanovnika iznosi oko 1.600 KM ili 800 evra, što je, ipak, manje u odnosu na većinu zemalja regiona.

Prema njegovim riječima, zapaža se trend smanjenja zaduživanja, to jest da građani smanjuju svoj ukupni dug bankama, tako da su u principu vratili više novca nego što su u međuvremenu uzimali
XS
SM
MD
LG