Dostupni linkovi

Duma sutra o Novom START-u u prvom čitanju


Ruska Duma izjasniće se sutra u prvom čitanju o novom rusko-američkom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja - novom START-u, koji je juče ratifikovan u američkom Senatu, izjavio je danas predsjednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin Kosačov.

"Odbor je predložio poslanicima da razmotre prijedlog o ratifikaciji sporazuma 24. decembra u prvom čitanju", rekao je Kosačov, prenijela je agencija Itar-Tas.

On je rekao da će ova procedura omogućiti poslanicima da unesu amandmane na predloženi dokument, ali da se konačno ratifikacija ne očekuje prije januara 2011, nakon praznika u Rusiji koji će trajati do 10. januara.

Sporazum predviđa maksimum od 1.550 bojevih glava za svaku zemlju, odnosno smanjenje od 30 odsto nuklearnog arsenala u odnosu na stanje iz 2002. Njime će biti smanjen za polovinu i broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera na obje strane.

Novi START ponovo uspostavlja sistem u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, što je bilo predviđeno starim START-om koji je istekao krajem 2009.
XS
SM
MD
LG