Dostupni linkovi

Sanader bi trebao dati iskaz o "Aferi Hypo"



Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader trebao bi danas videovezom iz pritvora u Salzburgu dati iskaz Istražnoj komisiji koruškog parlamenta u Klagenfurtu o svojim saznanjima vezanim uz "Aferu Hypo".

Prema navodima austrijskog državnog pravobranilaštva Sanader se u Hrvatskoj tereti da je zajedno s drugim počiniocima pronevjerio državni novac u iznosu od najmanje šest miliona eura.

Mediji u Austriji prenose da se sumnja da se Sanader okoristio u poslovanju s koruškom bankom koja je razgranala poslovanje u jugoistočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku.

Bivši hrvatski premijer sve je optužbe dosada odbacio.

Predsjednik komisije Rudolf Holub izjavio je tokom posjete Puli u septembru da je Hypo imao osam milijardi eura sumnjivih nenaplaćenih zajmova u 12 zemalja, od toga u Hrvatskoj više stotina miliona eura.

Također, državno pravobranilaštvo u Innsbrucku pokrenulo je istragu protiv Sanadera na temelju prijave za pranje novca tirolske banke.

Ako se sumnja protiv Sanadera u Austriji pokaže osnovanom, protiv njega bi se morao pokrenuti kazneni postupak, što bi odgodilo njegovo izručenje Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG