Dostupni linkovi

Češka: opozicija nije oborila vladu premijera NečasaOpoziciona češka ljevica sinoć nije uspjela da obori vladu premijera Petra Nečasa povodom
korupcionaškog skandala u Ministarstvu životne sredine.

U Poslaničkom domu Skupštine, poslije žučne višesatne rasprave, opozicione socijaldemokrate i nereformisani komunisti našli su svega 80 glasova za nepovjerenje vladi dok im je u donjem domu sa 200 poslanika bio potreban 101.

Opozicija je izazvala glasanje o povjerenju Vladi nakon skandala u Državnom fondu za životnu sredinu i smjenjivanja direktora tog Fonda Libor Mihalek koji je pribavio dokaze o korupciji.

Mihalek je prijavio policiji i predao medijima snimke razgovora koji svjedoče o tome da je ministar Pavel Drobil, preko svog savjetnika i jednog od pomoćnika direktora fonda, pokušavao manipulacijama da nelegalno obezbijedi novac za vladajuću Građansku demokratsku stranku i buduću ministrovu političku karijeru.

Drobil je podnio ostavku koju je predsjednik Vaclav Klaus prihvatio, njegov savjetnik koga je Mihalek snimio, preuzeo je svu krivicu na sebe i poručio medijima da se navodno samo pravio važan.

Opozicija je ipak tražila ostavku Vlade jer se pokazalo da je direktor Fonda bez uspjeha tražio sastanak sa premijerom da mu pomogne da razotkrije te mahinacije.
XS
SM
MD
LG